Sarmale in frunze de tei

sarmale in frunze de tei

Prin partile noastre sarmalele se fac traditional, in frunze de vie si de varza, insa se pot pregati si altfel. In ultimul timp am tot testat si alte tipuri de frunze ce se preteaza la sarmalute.
Astazi va recomand reteta de sarmale in frunze de tei, insa in site gasiti si alte retete de sarmale cu diferite frunze si umpluturi.
Doua dintre retetele de sarmale in frunze mai altfel le gasiti mai jos dand click pe numele de pe imagini.

Frunzele de tei nu schimba cu nimic gustul sarmalelor, este o frunza frageda, recomand sa folositi frunzele mai deschise la culoare. Modul de pregatire a frunzelor este la fel ca si la frunzele proaspete de vie. Eu am ales sa pregatesc aceste sarmale din carne de curcan insa puteti folosi orice carne va e pe plac- de pui, porc, vita, chiar si din carne de miel sau oaie.
Recomand sa le incercati !!

Sarmale in frunze de tei – Ingrediente

  • 1 kg carne tocata din pulpa de curcan
  • 3 cepe medii
  • un morcov
  • 150 g orez cu bob rotund
  • o legatura patrunjel verde
  • 2 linguri pasta de tomate
  • un ou( optional, eu pun)
  • sare, piper
  • frunze proaspete de tei
  • 4-5 linguri de ulei
sarmale in frunze de tei

Cum pregatim sarmalutele in frunze de tei

Frunzele de tei sa spala bine in mai multe ape pentru a indeparta de pe ele orice urma de praf. Se pune la incalzit o oala cu apa, se adauga sare si in momentul in care apa atinge punctul de fierbere se retrage de pe foc, se adauga frunzele de tei. Se tin in apa 2-3 min, timp in care se preseaza cu o spatula incat apa sa le cuprinda pe toate. Cand frunzele de inmoaie si isi schimba culoare, se scot si se lasa sa se racoreasca.

Ceapa tocata si morcovul ras prin razatoarea se pun la sotat intr-o cratita in care a fost pus uleiul la incins. Se adauga sare si 50-60 ml apa si se lasa la sotat pana ce legumele se inmoaie si apa scade aproape de tot.
Cand apa s-a evaporat, se adauga orezul spalat in apa rece si scurs bine. Se amesteca si se retrage vasul de pe foc, astfel orezul mai absoarbe din lichidul ramas. Compozitia de sarmale dupa ce s-a racorit, se rastoarna peste carnea tocata, se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza.

Compozitia de sarmale fiind gata, se trece la formarea lor.
Se pune cate o lingurita de compozitie pe o frunza de tei, se ruleaza si se sigileaza capetele indesand cu degetul frunza ramasa in exces.
Sarmalele se aseaza intr-o cratita sau intr-o forma de lut (in cazul meu) care in prealabil a fost unsa cu putin ulei si in care s-a pus cateva frunze de tei.

sarmale in frunze de tei

Cum se fierb sarmalele

Sarmalele se acopera cu inca un strat de frunze si se toarna deasupra apa calduta cat sa le acopere.
Se introduce vasul cu sarmale in cuptor, la 150-160 grade C pentru 3 ore( in functie si de cantitatea de sarmale) . Pot fi fierte la fel de bine si pe flacara mica de la aragaz.
Daca mai e nevoie, din cand in cand se mai completeaza cu apa fierbinte.
Sunt gata cand frunza este frageda si se rupe usor cu furculita.
Aceste delicioase sarmale in frunze de tei le-am mancat cu mamaliguta calda si smantana.

sarmale in frunze de tei

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!  

0 Shares